REFURBISHED HOME IN PAMPLONA

2017

 

Javier Larraz Arquitectos. Reforma de Vivienda en Pamplona_1

 

The refurbished home is located in a building from the 70s. Its original distribution, fragmented and hierarchical, constituted a complex accumulation of disproportionate rooms in a property where it´s corridor left great spaces in the half-light. The access to its privileged views from the Segundo Ensanche´s neighbourhood western limit, over Pamplona´s Ciudadela, was the exclusive right of a bedroom.

 

Javier Larraz Arquitectos. Reforma de Vivienda en Pamplona_2

 

Javier Larraz Arquitectos. Reforma de Vivienda en Pamplona_4

 

The reality of the city, its presence, invents the home. The importance of the urban landscape in this place suggested the idea of extending this privilege to the rest of the home, of constructing a versatile space, as deep and luminous as possible. For this reason the limit of the private is "pushed" to the place where choosing the light  of the block´s patio is giving up to evidence. A gross limit is traced through containers  that are disposed in a longitudinal way, respecting the continuity of common space and opening the dwelling to the city´s light, landscape and sky.

 

Javier Larraz Arquitectos. Reforma de Vivienda en Pamplona_3

 

The result is the organising of a new domestic space like a continuous unit of coexistence that reinforces the concepts of brightness, profundity and transparency, avoiding the appearance of any ‘cul-de-sac’.

 

Javier Larraz Arquitectos. Reforma de Vivienda en Pamplona_5

 

In this deep and luminous continuous, the home´s activities are carried out without interruption. The emptying of space helps establish new relations between places and objects, between spaces and uses, between technology and inhabiting; and introduces alternative routes that provide versatility without the need for artifice.

Javier Larraz Arquitectos. Reforma de Vivienda en Pamplona_6

 

Javier Larraz Arquitectos. Reforma de Vivienda en Pamplona_7

 

The decision of acknowledging the potential of the inside area patio as an intermediate illuminating space, surpassing its previous condition of residual and service space, allows the dwelling to incorporate a new lateral facade, and also benefits with natural light the rooms situated further from the exterior.

 

Javier Larraz Arquitectos. Reforma de Vivienda en Pamplona_8

 

The terrace is incorporated to the interior of the dwelling as its own extension and is added to the continuity of the proposed versatile space through generous dimensions oculus that frame the views and have the landscape and sky literally float inside the home. 

 

Javier Larraz Arquitectos. Reforma de Vivienda en Pamplona_9

 

A controlled palette of materials (oak continuous flooring on the whole dwelling and white colour on the vertical elements) strengthens the special unity of the whole, defining a silent and luminous design strategy, from the main elements that conform the space to the small scale objects purposely designed. This serene and unitary formal language permits the handing over of prominence to the home and its dwellers.

 

Javier Larraz Arquitectos. Reforma de Vivienda en Pamplona_10

Back to top

Back to previous page