PRE-PRIMARY SCHOOL CENTRE

1st Prize Project Contest

2006 - 2008

(with CL Architects)

 

Javier Larraz Arquitectos. Centro Preescolar de 0 a 3 aos_1

 

The project is carried out in a consolidated urban context, Pamplona´s II Ensanche. The inquiry about the shade projected on the site by the much higher adjoining buildings, was decisive in the development of the project.

Starting on a longitudinal axis, the four pre-primary modules are arranged in a comb scheme, generating a sequence of open and closed spaces (patios), that allow for the gaining of optimal sun, light and ventilation conditions for every educational unit.

 

Javier Larraz Arquitectos. Centro Preescolar de 0 a 3 aos_2

 

Javier Larraz Arquitectos. Centro Preescolar de 0 a 3 aos_3

 

Classrooms and workshops count with a double orientation, which facilitates direct external light and ventilation through the patio´s playing grounds as well as the possibility of passive solar intake in winter.

 

Javier Larraz Arquitectos. Centro Preescolar de 0 a 3 aos_4

 

Javier Larraz Arquitectos. Centro Preescolar de 0 a 3 aos_5

 

As a general criteria, a maximum visual permeability which facilitates nursery staff control and therefore allows the acquiring of a spatial sensation of amplitude and light has been sought. This relation is produced not only in the interior rooms in each unit (room-workshop-bathroom-patio), but even between different modules.

However the building presents a unitary and compact image as a whole, nonetheless the facades try to give an adequate answer to the different situations that come up in a plot with a pronounced urban character.

 

Javier Larraz Arquitectos. Centro Preescolar de 0 a 3 aos_6

Back to top

Back to previous page